ICfin ry
ICfin
Suomi liittyi INTERCOLORiin vuonna 1978 Tekstiilivaltuuskunnan, Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry:n edeltäjän Finatexin kautta. Suomen nykyisen edustajan, ICfin ryn, perusti vuonna 2004 joukko muotoilun eri osa-alueilla työskenteleviä ammattilaisia, joilla on syvä yhteys teollisuuteen ja kauppaan.
ICfin ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää väritrendejä jäsenyrityksille tekstiilin ja muodin, kosmetiikan ja kulutustavaroiden, sisustus- ja graafisen suunnittelun aloilla — kaikilla aloilla, joilla värillä on tärkeä rooli.
Tehtävämme on välittää
ICfin ry tarjoaa yrityksille, organisaatioille ja kouluille työkaluja ja aktiviteetteja: kansainvälisten trendien seurantaa ja tietoisuutta. Julkaisemme skandinavian markkinoille mukautettuna kahdesti vuodessa väriennusteet, konsultointimme ja osallistumme seminaareihin. Tarjoamme myös trenditietoa suomalaiselle medialle.
ICfin — lokaali globaali
Värejä käytetään kaikissa kulttuureissa kommunikointiin tavalla tai toisella ja nykyinen kulutuskulttuurimme on kaikessa yltäkylläisessä visuaalisuudessa kyllästetty väriviesteillä. Väritrendit ovat osa tätä inhimillistä kommunikointia, myös tunteiden ja tiedostamattoman tasoilla. Trendiennustajat toimivat eräänlaisina kuraattoreina, joiden tehtävänä on analysoida, yhdistää ja suodattaa visuaalisesta virrasta merkityksiä ja käyttökelpoisia todennäköisyyksiä yhteiskunnan erilaisiin tarpeisiin.
Visuaalisen ympäristön jatkuva havainnointi tapahtuu sekä fyysisessä todellisuudessa että virtuaalisesti. Ympäröivästä informaatiotulvasta löydettyjen lukuisten informaation murujen joukosta asiantuntijat havaitsevat jonkin tärkeän ilmiön, joka antaa lopulta merkityksen kokonaisuudelle. He myös sanallistavat sen ja kommunikoivat ymmärrettävästi.
Konseptit ja tarinat luovat väreille perustelut ja kiinnittävät ne ympäröivän yhteiskunnan ilmiöihin. Värit eivät valikoidu tyhjiössä. Intercolorin keväällä 2022 julkaisemassa manifestissa lainataan taiteilija Louise Bourgeois’n toteamusta, että väri on vahvempi kuin kieli. Väri kommunikoi yli ja ohi sen sanallisen määrittelyn.
Väri- ja trendiennusteet eivät kuulu ainoastaan esteettisen, visuaalisen kulttuurin tai sosiaalisen elämän piiriin, vaan ovat kulutuskulttuurin ytimessä ja siten toimivat osaltaan myös talouden moottorina. Talouteen ja kulutukseen vaikuttavina merkittävinä tekijöinä niiden sisältö erityisesti kestävän kehityksen ajurina on siten korostunut. Tämän päivän globaalit trenditoimijat ovat tiedostaneet vaatimuksen kestävästä kehityksestä panostaen uusien materiaalien lanseeraamiseen sekä kulutuskäyttäytymisen muutokseen. Perinteisestä sesonkiajattelusta ollaan siirtymässä kohti pitkäjänteisempiä katsauksia.
Kestävän kehityksen, ilmaston lämpenemisen, luonnon köyhtymisen ja elintilan kaventumisen, eriarvoisuuden ja vastakkain asettelun ongelmat ovat trenditeemojen keskeistä sisältöä. Tämä näkyy vahvasti myös Intercolorin toiminnassa.
Tärkeä osa ICfin toimintaa on osallisuus kansainvälisessä Intercolor International -organisaation työskentelyssä. Kokouksissa nousee esiin paikallisen kulttuurin vaikutuksen lisäksi jäsenorganisaatioiden historia, kontekstit ja taustat. Mukana kansallisissa ehdotuksissa on ajankohtaista näyttelytarjontaa, taiteilijoiden ja muotoilijoiden esimerkkejä tai ympäristön tilaan liittyvää tutkimustietoa.
Osallistuminen toimintaan on vastavuoroista. Vaikutamme tuomalla suomalaisen panoksen yhteiseen trendikeskusteluun ja värien valintaan. Toisaalta kansainvälinen ryhmä tuo 17 eri maan näkemykset omiin värivalintoihimme.
Kansainvälisen Intercolor Internationalin manifestissa ilmaistaan tavoitteena toimia inspiraationa ja liikkeelle panevana voimana kestävälle kehitykselle, inkluusiolle ja tasa-arvolle. Värit valitaan kansainvälisissä kokouksissa kaksi kertaa vuodessa yhteiseen värikarttaan materiaalinäytteinä ja kukin osallistuja muuntaa ne omien tarpeittensa mukaan Pantone-, NCS- tai rgb- koodeilla määritellyiksi.
ICfin — lokaali globaali
Member of Intercolor - International Comission for Colour